Bolletje Bewust

Duurzaamheid

Bolletje Bewust

Bolletje kent een lange historie van bakken. Authentiek, kundig, met liefde voor het vak en midden in de samenleving.

Hier lees je hoe we bewust omgaan met onze producten, onze bakkers en onze Aarde.

In het bakproces combineren onze bakkers de passie van toen met de technieken van nu. Hierdoor is Bolletje altijd actueel, blijvend leidend in kwaliteit en maken we goede voeding bereikbaar voor iedereen. Of het nu gaat om verantwoorde ontbijtproducten of juist om een lekkere traktatie voor jezelf.

Altijd zorgen onze bakkers met hun positieve energie en wakkere blik voor de juiste oplossing. Dit zit ingebakken in ons merk en meegebakken met alle producten. Zodat jij het goede in jezelf kunt voeden en het beste uit de dag haalt.

Onze manier van werken – met daarin onze missie, visie en kernwaarden - vormt het fundament van alles wat we doen.

1902
Onze bakkers vertellen meer!

Onze bakkers vertellen meer!

Samenwerken bij Bolletje

Bij Bolletje vinden we samenwerken heel belangrijk. We investeren continue in de relatie met onze klanten. Onze doelen gaan namelijk vaak gelijk op. Zo werken we bij Bolletje al jarenlang aan lekkere, verantwoorde tussendoortjes en aan de juiste producten om de consument lekker en gezond te laten ontbijten. Maar ook aan heerlijke koekjes of kruidnoten om lekker van te genieten bij de koffie of thee. Als momentje voor jezelf of om gezellig samen te delen. Onze klanten hebben precies hetzelfde doel: ook zij willen het perfecte ontbijt-, tussendoor- en genietassortiment aanbieden. Daarom trekken we samen op.

We onderzoeken hoe we de consument interesseren voor het gezonde alternatief, hoe de schappen optimaal ingericht kunnen worden en welke producten er misschien nog missen. Zo zetten we samen stappen voor een gezondere toekomst.

Ook van onze leveranciers verwachten we het beste. Samen met hen zoeken we de beste ingrediënten en verpakkingen. In constructieve, structurele samenwerkingen dagen we elkaar uit en houden we elkaar scherp. Zo komen we samen tot het beste resultaat. In onze bedrijfsvoering en samenwerking volgen we natuurlijk de wetgeving, maar vinden we het ook belangrijk dat al onze bakkers op een correcte, integere manier handelen. Zo hanteren we financieel het vier-ogen-principe en werken we volgens de Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken. Komt voor de bakker!

Samenwerken bij Bolletje

Onze producten

We vinden het belangrijk dat onze producten ingrediënten bevatten die gezond zijn voor het lichaam én voor onze Aarde. Onze producten zijn eerlijk, bieden kwaliteit en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Met ons bakmanschap zorgen we voor producten die je helpen verantwoord te leven en lekker te genieten.

Gezonde ingrediënten voor lichaam…
We zijn een bakker met passie voor eerlijke, echte en lekkere producten. Onze bakkers zetten zich dan ook in om producten te maken die niet alleen erg lekker zijn, maar ook de goede voedingswaarden hebben. Dat brengen we op allerlei manieren in de praktijk: zo houden we het suiker- en zoutgehalte in onze ontbijtproducten en tussendoortjes graag zo laag mogelijk. Ook zijn onze Bolletje volkorenproducten niet gedeeltelijk, maar honderd procent volkoren. En dan zitten onze producten ook nog zoveel mogelijk vol met vezels! We vinden het belangrijk om met onze Bolletje merkproducten hierin voorop te blijven lopen. 

… én Aarde.
Ieder jaar zetten we stappen om te zorgen dat we geen ingrediënten gebruiken die nadelig uitpakken voor de Aarde. Daarom hebben wij voor vrijwel al onze ontbijtproducten en tussendoortjes nu palmvrije recepturen ontwikkeld. Liever gebruiken we bijvoorbeeld raapolie, dat halen we van veel dichter bij huis. Zo blijven we onze producten keer op keer verbeteren.

Optimaal verpakt…
Verpakkingsmateriaal hebben we nodig, omdat onze producten anders niet te vervoeren zijn. Ook zijn verpakkingen van belang voor de houdbaarheid en kwaliteit van onze producten. Toch proberen we ons gebruik van verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk te beperken en maken we zelf zoveel mogelijk gebruik van gerecycled materiaal. Hierin zoeken we de balans. We willen namelijk ook voedselverspilling tegengaan en onze verpakkingen zoveel mogelijk recyclebaar houden.

… en je weet wat je eet.
We zijn graag transparant over de ingrediënten waarmee we onze producten bakken. We doen dit bij voorkeur met zo min mogelijk verschillende ingrediënten. En zitten er met een goede reden E-nummer hulpstoffen in een product? Dan zijn we daar gewoon eerlijk over.

In 2022 voert de Nederlandse overheid naar verwachting het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Bij Bolletje hebben we als doelstelling om al onze ontbijt, lunch en tussendoor producten te kunnen voorzien van een Nutri-Score A of B. Voor het geniet producten zoals Kruidnoten is dit helaas niet haalbaar en staat genieten voorop. Daarnaast maken we ook transparant of onze producten Vegan zijn. Hiervoor laten we onze producten controleren door de “European Vegetarion Union” om er zeker van te kunnen zijn dat onze producten 100% Vegan zijn. Als ze goedgekeurd zijn dan vermelden we dit vol trots op de voorzijde van onze verpakking door middel van het herkenbare en officiële Vegan logo.

Onze producten

Onze bakkers

We willen dat iedereen die bijdraagt aan onze beschuitjes, crackers en repen, dat met plezier doet. Daarom doen we er alles aan om onze bakkers veilig, vitaal en geïnspireerd te houden.

Een leven lang leren
Het bakkersambacht heeft zich behoorlijk ontwikkeld sinds broodverkoper Albert Antonius ter Beek in 1867 de basis legde voor het Bolletje-familiebedrijf. De afgelopen jaren is het lopendebandwerk bijvoorbeeld vrijwel geheel verdwenen uit onze productie. In plaats daarvan hebben we steeds meer allround operators, teamleiders en specialisten nodig. We bieden zij-instromers interne opleidingen aan, om de juiste kennis en vaardigheden in huis te halen.

Duurzaam en vitaal werken
We willen niet alleen duurzaam omgaan met onze klanten en onze planeet, maar ook met onze bakkers. Vanzelfsprekend is de veiligheid van onze bakkers cruciaal. We zijn dan ook trotse vertegenwoordiger van het Vignet Arbeidsveiligheid: een praktisch hulpmiddel om grip op arbeidsveiligheid te krijgen. Daarnaast bieden we allerlei voorzieningen aan om onze teams vitaal te houden. Denk hierbij aan een bedrijfsfysiotherapeut, gezondheidscoaches en stop-met-rokentrainingen. Ook kunnen steeds meer medewerkers gebruikmaken van ons groeiende fietsplan. Al die preventieve inspanningen lijken te werken: ons ziekteverzuim ligt al jaren onder het branchegemiddelde.

Divers team voor een divers assortiment
We vinden het belangrijk dat ons team net zo divers is als ons assortiment. Natuurlijk discrimineren we niet op godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, leeftijd, handicap of op welke grond dan ook. Maar we doen graag een stapje extra. Zo hebben we een speciale afdeling waar routinewerkzaamheden op eigen tempo kunnen worden uitgevoerd. Zo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons laagdrempelig werkervaring opdoen.

Onze bakkers

Onze Aarde

De Aarde geeft ons de granen en zaden voor onze producten, de energie voor onze ovens en de materialen om te verpakken. We zetten ons dan ook in om onze lekkernijen te bakken met een minimale impact op de Aarde.

Onze voetafdruk verkleinen
Om heerlijke producten te maken, staan onze ovens dagelijks te loeien. Ons gasverbruik vormt dan ook een groot deel van onze ecologische voetafdruk. We vinden het belangrijk om die voetafdruk ieder jaar te verkleinen: uiterlijk in 2035 willen we CO2-neutraal kunnen ondernemen. Daarom brengen we ons energieverbruik de komende tien jaar met 1 procent per jaar terug. Om dat doel te bereiken, zetten we allerlei middelen in en nemen we deel aan de Energie Koplopers Overijssel.

Zo onderzoeken we – met lokale ondernemers – de mogelijkheid om onze gasovens over te laten schakelen op het duurzamere waterstofgas. Ook zijn we bezig met een plan om de restwarmte van onze bakkerij te gebruiken om de verwarmingen op ons kantoor te laten draaien. En door het nieuwe airco- en ventilatiesysteem in onze bakkerij, houden onze bakkers nu - ook in de steeds hetere zomers – heel energie-efficiënt het hoofd koel.

Zo min mogelijk afval
We willen voedselverspilling beperken en maken er een sport van om zo min mogelijk afval te produceren. Door steeds slimmer te produceren, zorgen we dat er minder verloren gaat. Zo optimaliseren we onze productieplanningen, zodat producten niet te lang in onze opslag blijven liggen. Ook zoeken we oplossingen om te zorgen dat al onze lekkernijen ook in de schappen belanden. Dat is nu nog niet altijd het geval, doordat producten bijvoorbeeld stuk gaan in de productie. Hebben we toch producten over die net niet perfect genoeg zijn voor de winkel, dan gaan die zeker niet verloren. Die gaan bijvoorbeeld naar verschillende voedselbanken of worden gebruikt als veevoer.

Ook voor restmateriaal valt met een goede portie creativiteit altijd wel een bestemming te vinden. Neem bijvoorbeeld het productieproces van ons knäckebröd. Bij het zagen van het brood blijven er stukjes over. Deze stukjes knäckebröd vermalen we tot paneermeel. Dat komt mooi van pas bij de productie van de volgende lading knäckebröd.

Onze Aarde