Over Bolletje

Tijdlijn

Tijdlijn

1867

Oprichting A.A. Ter Beek B.V.

Het begint in 1867. Dan koopt Albertus Antonius ter Beek voor zijn zoon een bakkerij met winkel aan de Grotestraat Zuid in Almelo. Zoon Gerardus Johannes is dan 24 en net getrouwd. Hij bakt er iets goeds van: rond 1900 heeft Gerard ter Beek al dertien personeelsleden. Modern is hij ook, want hij werkt in die tijd al met een elektrische roggedeegmachine.

Oprichting A.A. Ter Beek B.V.

1927

Overname door Albertus A. ter Beek

Zoon Bernard is een echte ondernemer. Hij gaat de boer op om beschuit aan bakkers te verkopen. Aan kruideniers werd toen nog niet geleverd. Rond 1927 is Bernard ter Beek de baas. Die reed per bakfiets van Almelo naar Deventer als hij vond dat het nodig was. Ja, hard werken was en is een echte Bolletje-traditie…

Overname door Albertus A. ter Beek
Overname door Albertus A. ter Beek

1938

Beschuit met muisjes

Beschuit met muisjes. Is er iets herkenbaarder en traditioneler in Nederland? Bij een jongetje doen we blauwe muisjes en bij een meisje roze. Wist u dat ‘muisjes’ de afgekorte vorm is van… muizekeuteltjes? Niet zo’n smakelijke gedachte, maar gelukkig gaat het niet om echte keuteltjes. Het zijn gesuikerde anijskorreltjes. Ze bestaan sinds 1872.

Beschuit met muisjes

1940

De oorlogsjaren

In de jaren voor de oorlog ging het goed met de bakkerij. Er werd keihard gewerkt en de kwaliteit was uitstekend. Gerard ter Beek wist precies waarom dat nodig was: ‘Kwalitatief zaten we toen al bij de top, want kwaliteit ging mij en mijn broers voor alles. Als je de beste waar levert, komen de klanten vanzelf bij je terug.’ Moeder Ter Beek droeg haar steentje bij en stelde voor dat haar vijf zonen allemaal in de bakkerij zouden gaan werken. Moeders wil was wet…

De oorlogsjaren

2003

Beschuit met 'oranje' muisjes

Als er een konings- of prinsessenkind geboren wordt, doen we oranje muisjes op onze beschuit. Prachtige, verbroederende tradities die een volk tot een volk maken. Zo ging het al toen prinses Beatrix geboren werd op 31 januari 1938. Heel Nederland at beschuit met oranje muisjes. Haar kleinkind prinses Amalia werd geboren op 7 december 2003. Bolletje vond het natuurlijk net zo leuk als de rest van Nederland, dus maakten we een megagrote rol beschuit. Die stopten we vol met rollen Bolletje Beschuit. We overhandigden hem persoonlijk aan de wachtposten bij de poort van Landgoed De Horsten in Wassenaar, waar het prinsesje der Nederlanden woont, het eerste kind van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het NOS-journaal was erbij en bracht verslag uit. Echte Nederlandse tradities die onlosmakelijk verbonden zijn aan zoiets feestelijks als de geboorte van een nieuw prinsesje!

Beschuit met 'oranje' muisjes

1944

Het laatste oorlogsjaar

In de oorlogsjaren maken ze beschuit, brood en banket. De broers zetten groot in op de beschuitproductie door te gaan werken met een elektrische oven en een automatische baklijn met een transportband. Maar ja, de grondstoffen werden steeds schaarser tijdens de oorlog. Toch kregen de Ter Beeks voldoende rantsoenen vetten en suikers. Dat kwam doordat ze voor de oorlog al grote hoeveelheden geleverd hadden, vooral aan ziekenhuizen. De Duitsers baseerden daarop het rantsoen. Vanaf 1944 kon er nauwelijks meer beschuit gebakken worden omdat levering aan de bakkers niet meer mogelijk was. De nieuwe beschuitbaklijn stond stil. Brood en banket kon nog wel gemaakt worden – met het nodige kunst- en vliegwerk.

2010

Introductie Crackers en Boeren Beschuit

De toenemende trend van speciale en ambachtelijke ontbijtproducten leidde tot de introductie van Boeren beschuit in 2010. Tegelijkertijd zagen de bakkers van Bolletje dat er meer vraag was naar crackers omdat deze verantwoord zijn en gemakkelijk te gebruiken op elk moment van de dag. Zo creëerde Bolletje een cracker die niet is gebakken op de zoete biscuitbasis, maar op een bloembasis. In 2010 introduceerde Bolletje 3 smaakvarianten van de Bakkers Crackers. Inmiddels zijn crackers niet meer weg te denken in het eetpatroon van de Nederlanders en het assortiment van Bolletje!

Introductie Crackers en Boeren Beschuit

2012

Introductie Oerknäck

Net als bij beschuit zag Bolletje ook bij knäckebröd de behoefte van de consument aan meer ambachtelijke, rijk gevulde crackers. Zo kwam Bolletje met een geheel nieuw concept.

In 2012 kwam de introductie van de Oerknäck. Oerknäck is donker rijk bestrooid knäckebröd dat extra voedzaam is en vol van smaak.

Introductie Oerknäck

2013

Overname Borggreve

In 2013 heeft het Duitse bedrijf Borggreve in Neuenhaus Bolletje overgenomen. Voor de medewerkers van Bolletje veranderde er niets, de merknaam bleef gehandhaafd en Borggreve bleef voor Bolletje een nadrukkelijke A-merkstrategie voeren. De twee bedrijven groeien samen verder in de Nederlandse en de Duitse markt.

2014

Introductie Goed Bezig!

Bolletje introduceert in 2014 de tussendoorrepen Goed Bezig! Een range van bakkerstussendoortjes met een basis vanuit granen, zaden en pitten. Een heerlijk verantwoord tussendoortje. De graanrepen van Goed Bezig! zijn 100% natuurlijk én 100% lekker.

Bekijk de producten
Introductie Goed Bezig!

2015

Merk van het jaar

De focus op Ontbijt is een goede keuze geweest voor Bolletje. Bolletje wordt in 2015 door de Nederlandse supermarktklant namelijk verkozen tot Merk van het Jaar! Hoera! Bolletje scoorde het hoogst op kwaliteit, innovatie en expressiviteit.

Merk van het jaar

2017

Bolletje bestaat 150 jaar

Bolletje bestaat in 150 jaar! Om dit te vieren organiseert Bolletje voor zijn consumenten en werknemers verschillende acties en activiteiten. Hierbij kunnen picknicktafels, ontbijtjes en overnachtingen worden gewonnen. Eén actie hiervan is Bed & Bolletje waarbij consumenten in de Bolletje camper mogen slapen en ’s ochtends worden verrast met een heerlijk ontbijtje. Het bestaan van 150 jaar Bolletje is een mijlpaal waar we trots op zijn!

Bolletje bestaat 150 jaar

2017

Introductie Ontbijtgranen en Lichte Crackers

Steeds meer Nederlanders ontbijten met yoghurt en ontbijtgranen. Het valt Bolletje op dat de beschikbare producten in de markt vaak veel suiker bevatten of niet zo lekker zijn. Met Krokante Ontbijtgranen komen de bakkers van Bolletje met een product dat wel knapperig is en goed van smaak, maar niet zo veel suiker bevat. Bolletje introduceert als hét bakkersmerk van Nederland een uniek concept ontbijtgranen. Want de dag beginnen met volle energie is wat de bakkers van Bolletje je willen geven. Onze ontbijtgranen maken de ochtend toch net een tikkie leuker. Ze zijn gemaakt van de beste en lekkerste ingrediënten uit de natuur.

Introductie Ontbijtgranen en Lichte Crackers

2020

Start van de Ontbijtmakers

In 2020 heeft Bolletje het online platform de Ontbijtmakers opgestart in samenwerking met een aantal andere ontbijtmerken. Hiermee proberen ze aan de hand van recepten en blogs de consumenten te helpen om verantwoord te ontbijten.

Bekijk de website
Start van de Ontbijtmakers

2021

Introductie Groentecrackers

Consumenten kiezen steeds vaker om verantwoord te eten, maar het moet wel lekker zijn. Daarom bedachten de bakkers van Bolletje Groentecrackers. Het was voor de bakkers een hele leuke en spannende uitdaging om crackers te bakken met groente… en met resultaat! De crackers bestaan voor 50% uit groente, bevatten 30% minder koolhydraten en zitten boordevol vezels en eiwitten. Maar belangrijker, ze zijn ook nog eens verrassend lekker.

Introductie Groentecrackers