Keten

Keten

Transparantie en eerlijke keten

Samen met onze partners streven we naar openheid, eerlijke handel en positieve sociale en ecologische impact. 

 

Duurzaamheid begint met inzicht in waar onze ingrediënten vandaan komen en hoe ze worden geteeld en geproduceerd. Ons doel is om voor 100% van onze ingrediënten inzicht te hebben in het land van herkomst en in de eerste- en tweedelijns productielocaties in de keten. Daarbij hanteren we het principe: zo dichtbij als mogelijk, zo veraf als noodzakelijk. Waar het kan, kiezen we voor lokale of regionale leveranciers. Als dat niet mogelijk is, werken we met verantwoorde partners elders, altijd met oog voor duurzaamheid en transparantie.

Risico's in de keten aanpakken

Milieu, sociale en bestuurlijke risico’s verschillen per ingrediënt. Ze hangen af van herkomstland (soms zelfs per regio) en van de manier waarop leveranciers omgaan met duurzaamheidsvraagstukken. Bij palmolie en cacao zijn de risico’s al langer bekend. Daarom kopen we uitsluitend gecertificeerde palmolie en cacao in. We beperken ons echter niet tot de bekende risicoketens, maar nemen al onze grondstofketens onder de loep.

We vragen van al onze leveranciers van ingrediënten, verpakkingen en eindproducten dat zij onze Supplier Code of Conduct ondertekenen en een vragenlijst invullen. Zo nemen we duurzaamheid expliciet mee in de selectie en evaluatie van leveranciers. Dit gaat nu vooral over beleid en processen, maar onze ambitie is duidelijk: we willen duurzaamheid structureel beoordelen op basis van de daadwerkelijke impact, en dit op gelijke voet zetten naast prijs, kwaliteit en beschikbaarheid. 

Deze aanpak begint met de belangrijkste ingrediënten. We verzamelen de gegevens die nodig zijn om in open dialoog met leveranciers de risico’s en kansen op het gebied van milieu, sociale aspecten en goed bestuur scherp in beeld te krijgen. Vervolgens werken we toe naar gezamenlijke afspraken die bijdragen aan het beperken van risico’s en het vergroten van positieve impact. CO2e-uitstoot is daarbij een belangrijk aandachtspunt, maar we kijken nadrukkelijk verder.

We hanteren een integrale benadering omdat milieu, sociale en bestuurlijke thema’s vaak nauw met elkaar samenhangen. In eerste instantie richten we ons op de vijf ingrediënten waar de meeste impact verwacht wordt: graan, zaden en pitten, kruiden en specerijen, suiker en plantaardige oliën.