Bakkerij

Bakkerij

Veiligheid voorop

Het is voor ons van groot belang dat onze mensen elke dag veilig en gezond kunnen werken. Sinds 2016 dragen we met trots het Vignet Arbeidsveiligheid, dat iedere twee jaar opnieuw getoetst wordt. Daarmee tonen we aan dat we voldoen aan strenge veiligheidsnormen, risico's beheersen en actief maatregelen nemen om ongevallen en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ondanks onze gezamenlijke inzet blijft veiligheid een belangrijk aandachtspunt. In 2024 waren er 29 arbeidsongevallen, waarvan 12 met verzuim. Dit resulteerde in 133 verzuimdagen. Daarom nemen we extra maatregelen om de veiligheid op de werkvloer structureel te verbeteren:

  • We voeren per productielijn of afdeling gerichte risico-inventarisaties uit. Deze verplichte inventarisaties vormen de basis van ons arbobeleid
  • Alle medewerkers volgen een onlineveiligheidstraining. Nieuwe collega's krijgen bij aanvang een training introductie veiligheid waarin onze veiligheidsdeskundige uitleg geeft over de specifieke veiligheidsrisico's binnen ons bedrijf.
  • Gedragsobservaties zijn omgezet naar veiligheidsgesprekken en de frequentie ervan is verhoogd. Daarbij gaan ook leden van de managementgroep in gesprek met collega's van productie, magazijn en technische dienst.
  • Alle ontruimingsplattegronden en het bedrijfsnoodplan zijn geactualiseerd, zodat we in noodsituaties snel en effectief kunnen handelen.
  • We hebben een Safety Week geïntroduceerd, waarbij we veiligheid onder de aandacht brengen met leuke en leerzame activiteiten.
  • Elke maand staat een ander veiligheidsthema binnen de organisatie centraal, uitgewerkt in een Safety-jaarkalender.
  • We hebben een vitaliteitsprogramma opgezet met wisselende thema’s, zoals fysieke belastbaarheid.
  • Begin 2025 plaatsen we op alle afdelingen PBM-borden om het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen extra onder de aandacht te brengen.

Zorgvuldig omgaan met afval en reststromen

Binnen onze bakkerij streven we niet alleen naar veiligheid, maar ook naar een verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen. We richten onze processen zo efficiënt mogelijk in en benutten grondstoffen zo zorgvuldig mogelijk. Toch zien we dat er nog stappen te zetten zijn in het verder beperken van reststromen.

Productieplanning

We stemmen onze bakmomenten nauwkeurig af om overproductie te voorkomen en producten niet onnodig lang in opslag te laten liggen. Soms ontstaan er producten die niet helemaal voldoen aan de kwaliteitsstandaarden voor verkoop – bijvoorbeeld doordat ze beschadigd raken bij de productie. 

Van al het afval dat wij produceren is ruim 85% organisch afval. Dit geven wij een nuttige bestemming, waarbij we de Ladder van Moerman als richtlijn hanteren. Dit is een voorkeursvolgorde die aangeeft hoe voedselreststromen het beste benut kunnen worden.

Al het organisch afval wordt verwerkt tot veevoer, gedoneerd aan de voedselbank, in ons eigen proces benut, of vergist.

2999

Productieproces

Tijdens de productie proberen we organisch restmateriaal zo veel mogelijk opnieuw te benutten. Een voorbeeld is knäckebröd: bij het zagen van de plakken blijven stukjes over. Deze stukjes vermalen we tot paneermeel, dat we weer gebruiken bij de productie van knäckebröd. 

We realiseren ons dat dit slechts een klein deel van onze totale reststromen betreft. Bijdragen aan het volledig sluiten van kringlopen is een ambitie voor de langere termijn.

Andere reststromen

Eind 2024 werkten we met onze afvalverwerkingspartner samen om nieuwe kansen voor optimalisatie in kaart te brengen. Er werden afvalscans uitgevoerd op onze locaties, die waardevolle inzichten gaven in hoe we reststromen van verpakkingsmaterialen verder kunnen verminderen en beter kunnen benutten.

3000

Slimmer en efficiënter produceren: innovatie met impact

In 2024 ging Bolletje samenwerken met een technologiepartner aan de slag om de productie verder te moderniseren. Een belangrijk resultaat is de inzet van een AI-gestuurde sorteermachine die automatisch beschuitjes met visuele afwijkingen herkent en verwijdert. Dit voorkomt verspilling, verhoogt de kwaliteit en levert waardevolle inzichten op voor verdere optimalisatie van het proces. 

 

Door data slim te benutten, kunnen we beter plannen, sneller bijsturen en efficiënter werken. Zo bouwen we stap voor stap aan een productieproces dat klaar is voor de uitdagingen voor morgen.

 

Technologie en automatisering helpen ook om de fysieke belasting te verlagen en efficiënter te werken. In 2024 hebben we onder andere het bijvullen van onze zadenstrooiers geautomatiseerd en een nieuwe installatie ontworpen, waarmee paneermeel niet langer handmatig uit een bak hoeft te worden geschept. Deze innovaties maken het werk minder zwaar en zorgen voor een slimmer en veiliger productieproces. Automatisering helpt bovendien om in te spelen op een krappe arbeidsmarkt en het werk inhoudelijk interessanter te maken.

Logistiek: minder lege kilometers

Onze producten vinden dagelijks hun weg naar winkels in heel Nederland (en daarbuiten). Door slim te plannen, routes te combineren en ritten zo efficiënt mogelijk in te richten, houden we onze leverbetrouwbaarheid hoog én verlagen we de impact op het milieu.

Lege ritten vermijden we zoveel mogelijk. Op de terugweg halen we zelf grondstoffen, verpakkingen en eindproducten op bij leveranciers. Ook benutten we onze routes steeds beter door opdrachten voor derden mee te nemen. Dat zorgt voor een hogere beladingsgraad en minder kilometers zonder lading.

2998