Veelgestelde vragen

Voor als je het
even niet meer weet

Waar is Bolletje 10 zaden Beschuit gebleven?

Bolletje 10 Zaden Beschuit is vervangen door Bolletje Vezelrijk Meerzaden Beschuit. Vezelrijk Meerzaden Beschuit heeft ook een volle smaak, zit boordevol zaden en is lekker bros. En bevat extra veel vezels! 
Daarnaast hebben we ook Vezelrijk Meergranen Beschuit geïntroduceerd, boordevol  granen, rijk bestrooid en nog meer vezels (14%). Twee heerlijke beschuiten om lekker mee te variëren.

Zijn de Oud Hollandse- en Friese Pepernoten verkrijgbaar?

De Oud Hollandse- en Friese Pepernoten zijn helaas niet meer verkrijgbaar. Als Bolletje zijnde kunnen we maar een gelimiteerd aantal producten aanbieden. Dit heeft o.a. te maken met de ruimte in het winkelschap. Daardoor zijn we gedwongen om keuzes te maken in ons assortiment. Er waren nog maar relatief weinig mensen die deze producten kochten, helaas heel spijtig voor de fans.

Zijn de producten van Bolletje vanuit het buitenland te bestellen?

Het is helaas niet mogelijk rechtstreeks bij Bolletje producten te bestellen, ook niet vanuit het buitenland. Wel kunnen enkele van onze producten besteld worden via internationale webshops, waaronder www.heimweewinkel.nlwww.hollandwebwinkel.nl en www.dutchexpatshop.com. Bolletje is niet betrokken bij deze webshops en kan derhalve geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele bestellingen.

Zijn er pakketten met producten van Bolletje te bestellen?

Ja, in de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij Anno 1867, gevestigd aan de Grotestraat Zuid 182 in Almelo, kunnen allerlei (felicitatie)pakketten gekocht worden. Ook is het mogelijk hier een eigen pakket van Bolletje-producten samen te stellen.

Waar kan ik de beschuitbussen bestellen?

Last van oude beschuiten? Daar weten wij bij Bolletje wel raad mee! Speciaal voor de Bolletje beschuitliefhebbers hebben wij twee beschuitbussen in ons assortiment: een bus voor de reguliere beschuitrollen en een extra brede bus voor de Boeren Beschuiten en rollen Rond Knäckebröd. Deze zijn te bestellen in de webshop.

Klopt het dat Bolletje kleine beschuiten bakt?

Helaas... Bolletje bakt geen kleine beschuiten meer. Er waren te weinig mensen die dit product kochten en daarom hebben we enkele jaren geleden besloten te stoppen met het bakken van kleine beschuiten.

Waar vind ik allergenen informatie over Bolletje producten?

Voor een compleet overzicht verwijzen we je graag naar bolletje.nl/producten

Hier kan je gebruik maken van de allergenenkeuzewijzer boven in beeld, of op de afbeeldingen van de producten klikken om de allergenen per product in te zien.

Waarom zit er suiker in de producten van Bolletje?

Suikers geven het product smaak, maar suikers zijn niet alleen zoetmakers. Ze geven ook volume, aroma, kleur en textuur aan voedingsmiddelen. Dat neemt niet weg dat we altijd kritisch kijken naar het gebruik van suiker en waar mogelijk wordt het gebruik ervan verminderd.

 

Gebruikt Bolletje zout met jodium?

Bolletje gebruikt voor het bakken van beschuiten, crackers, ontbijtkoek en roggebrood gewoon (keuken)zout. Dit zout is niet met jodium verrijkt.

Hoe kan het dat er verschil is tussen de allergenen in Bolletje Kruidnoten, met name met betrekking tot noten en pinda's?

Om aan de grote vraag te kunnen voldoen, bakken we Kruidnoten op twee verschillende locaties. Op één van deze locaties worden ook producten met pindabestanddelen gemaakt. Op de andere locatie worden noten verwerkt. Als gevolg hiervan is er verschil tussen allergenen op de verpakkingsformaten Bolletje Kruidnoten. 

Wat betekent 'beperkt houdbaar' op de kuipen Bolletje Roggebrood?

Fries Roggebrood van Bolletje bevat geen conserveermiddelen en dat maakt het zo uniek! We voegen geen onnodige ingrediënten toe maar maken het product langer houdbaar door het te pasteuriseren.

Ons roggebrood is - zolang de kuip niet geopend is - houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Wordt de verpakking geopend, dan vervalt deze datum omdat het om een vers verpakt product gaat zonder conserveermiddelen. Het product komt in dat geval namelijk in aanraking met omgevingsfactoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. 

Omdat deze omgevingsfactoren niet altijd hetzelfde zijn, is het moeilijk aan te geven hoelang het duurt voor het roggebrood na opening van de verpakking uit zal drogen of kan gaan schimmelen. Dit kan na vijf of zes dagen het geval zijn, maar het kan ook twee weken duren. Om deze reden vermelden we op de verpakking 'na opening beperkt houdbaar' en 'in de koelkast bewaren'.

Waarom wordt er na een geboorte 'beschuit met muisjes' getrakteerd?

Deze traditie is afkomstig uit de Zaanstreek van de 19de eeuw. Toen at de rijke burgerij bij feestelijke gelegenheden beschuit met muisjes. Een geslaagde bevalling is natuurlijk zo'n feest. Vroeger werden muisjes gemaakt van anijs met een roze of wit suikerlaagje. Was er een meisje geboren, dan kwamen er roze muisjes op de beschuiten. Was het een jongen, dan werden er witte muisjes op de beschuiten gestrooid. Tegenwoordig worden beide kleuren dor elkaar gebruikt en is er een variant bijgekomen; blauwe muisjes. De anijs die in de muisjes zit heette goed te zijn voor de melkproductie in de borstklieren van de kraamvrouw: 'Sij doen die borsten vol melcks komen ende veel sochs crijghen'. De naam muisjes is afgeleid van het feit dat een anijszaadje met een nog aanhangend steeltje iets weg heeft van een muisje met een staartje. Bovendien is een muis het symbool van de vruchtbaarheid. Eenvoudige mensen trakteerden in de 19de eeuw overigens op brood met boter en suiker..

Waarom zitten er dertien beschuiten in een rol?

Dit aantal is eigenlijk ontstaan door 'gewoon boerenverstand'. De oven waarin de beschuiten gebakken worden, is namelijk ruim een meter breed. Hierin passen precies dertien beschuiten op een rij. In de jaren vijftig is de inpakmachine hierop afgestemd.

Waarom heten jullie seizoenslekkernijen Kruidnoten en geen Pepernoten?

Pepernoten, wie kent ze niet? Wij bakken ze sinds 1999 bij Bolletje. Maar we maken ook kruidnoten, al sinds 1983! De pepernoot en een kruidnoot zijn twee heel verschillende producten. Pepernoten zijn namelijk groter dan kruidnoten en worden gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai. Ze kunnen vierkant en zacht zijn, zoals onze Oud Hollandse Pepernoten of  rond en hard, zoals onze Friese Pepernoten. Kruidnoten daarentegen zijn rond en hard en worden gemaakt van speciaal kruidnootjesdeeg. Het snoepgoed dat de Pieten vaak gooien zijn over het algemeen kruidnoten en dus niet de pepernoten die altijd en overal bezongen worden. 

Waar komt de naam Bolletje vandaan?

De naam Bolletje is afgeleid van het productieproces van beschuiten. Voor het bakken van beschuiten worden namelijk eerst beschuitbolletjes gebakken. Deze bolletjes worden doormidden gesneden, waarna van de twee afzonderlijke helften beschuiten gebakken worden.

Heeft Bolletje informatie voor een spreekbeurt?

Ja, klik hier om naar de pagina te gaan.

Hoe gaat Bolletje om met sponsoraanvragen?

Regelmatig bereiken ons aanvragen voor gratis producten of een financiële bijdrage. Om een goede structuur aan te brengen in deze aanvragen, versnippering te voorkomen en tijdvragende handelingen te beperken hebben we het volgende uitgangspunt. Door het jaar heen sponsoren we de voedselbank en andere goede doelen in de vorm van producten. Door dit actieve sponsorbeleid kunnen wij helaas niet voldoen aan individuele en op zichzelf staande initiatieven.

  

Waarom staat er op de verpakking" Spelt (tarwe)"?

In de ingrediëntendeclaratie van onze speltproducten staat inderdaad tarwe, tussen haakjes achter spelt. Dit is het gevolg van een wettelijke regel. Spelt is namelijk een tarwesoort en tarwe hoort, samen met rogge, gerst en haver, tot de glutenbevattende granen.

Geruime tijd was er wettelijk gezien enige onduidelijkheid over de wijze waarop spelt als allergeen gedeclareerd moest worden, als spelt of met de toevoeging tarwe. Inmiddels is hierover echter duidelijkheid. Achter spelt moet dus  (tussen haakjes) tarwe als allergeen vermeld worden. Dit geldt niet alleen voor Bolletje maar voor alle producten in de markt. Het betekent dus niet automatisch dat we naast spelt ook tarwe hebben toegevoegd in het product.
 

Is het mogelijk om een rondleiding in de fabriek van Bolletje te krijgen?

Om een optimale kwaliteit van de producten te kunnen garanderen, is het helaas niet mogelijk om rondleidingen in onze fabrieken te organiseren. In onze fabriek staan (voedsel)veiligheid en hygiëne voorop. Door frequent bezoek in de fabriek kan de (voedsel)veiligheid en hygiëne in het geding komen. Dit is de reden dat er geen rondleidingen kunnen worden gegeven. Wel is het mogelijk om een bezoek te brengen aan bakkerijmuseum 'De Meelzolder', gevestigd boven de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij Anno 1867 aan de Grotestraat Zuid 182 in Almelo.

Wat wordt er bedoeld met 'Lekker natuurlijk'?

Op veel van de Bolletje verpakkingen staat 'Lekker natuurlijk', dit houdt in dat deze producten bereid zijn met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten van uitsluitend natuurlijke oorsprong. Ze bevatten dus geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Omdat we dit belangrijk vinden zetten we het (waar mogelijk) op de verpakking.

De volgende Bolletje producten zijn 'Lekker natuurlijk':

- Oerknäck
- Ontbijtcrackers
- Lichte Crackers
- Noten & Granenrepen
- Krokante Ontbijtgranen
- Rond Knäckebröd
- Roggebrood
- Goed Bezig Stevige Havermoutrepen
- Goed Bezig Krokante Graanrepen*
- Bakkers Spelt Kruidnoten*

We maken steeds meer producten lekker natuurlijk en streven ernaar om op termijn alle producten waarbij dit technisch haalbaar is 100% natuurlijk te maken.

* Voor deze producten is net als bij veel andere bakkersproducten rijsmiddel als hulpstof nodig in het bakproces. Rijsmiddel, ook bekend als bakpoeder, is een veel gebruikte toevoeging tijdens het bakproces. Deze hulpstof is in tegenstelling tot de ingrediënten niet van natuurlijke oorsprong.

Waarom zijn de Nijntje koekjes niet meer in het assortiment?

Per medio 2020 mogen zogenoemde licensed characters niet meer toegepast worden op verpakkingen en promotiemateriaal voor kinderen in de leeftijdscategorie 0-7 jaar. Het karakter Nijntje is een voorbeeld van zo’n licensed character. Wij anticiperen nu al op deze nieuwe wetgeving door de aanpassing van de vorm van onze baby biscuits en de verpakkingen.

Qua smaak veranderen de biscuits niet en we hopen met onze nieuwe lieve babydieren ook weer vele baby’s en dreumessen blij te mogen maken met een lekker tussendoortje.

Waarom bevatten alle Krokante Ontbijtgranen noten?

Bolletje Krokante Ontbijtgranen staat voor de meest voedzame ontbijtgranen in het schap, die bovendien ontzettend lekker zijn. Het is deze combinatie die zorgt dat onze ontbijtgranen aansluiten op de groeiende behoefte aan verantwoorde, voedzame oplossingen die bovendien rijk van smaak zijn. Binnen voedzaamheid is alleen laag in suikers niet langer voldoende. De meeste mensen die voor Bolletje Ontbijtgranen kiezen, zijn ook op zoek naar positieve stoffen zoals vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. De varianten waar noten inzitten voldoen in de praktijk het sterkst aan deze behoefte. Noten geeft een breed scala aan voedingsstoffen en een krachtige, natuurlijk smaak. Uit onderzoek is gebleken dat de behoefte aan variatie tussen notenvarianten sterk groeit, terwijl fruit en zaden in mindere mate als afdoende voedzaam en smaakrijk worden gezien. We beseffen ons uiteraard dat dit voor mensen met een allergie voor noten een vervelende situatie is.

Ik wil Bolletje!

Website by Smaac & The Cre8ion.Lab