De belangrijkste Bolletje
momenten op een rij!

- 1867 -

Oprichting A.A. ter Beek B.V.

Oprichting A.A. ter Beek B.V.

Het begint in 1867. Dan koopt Albertus Antonius ter Beek voor zijn zoon een bakkerij met winkel aan de Grotestraat Zuid in Almelo. Zoon Gerardus Johannes is dan 24 en net getrouwd. Hij bakt er iets goeds van: rond 1900 heeft Gerard ter Beek al dertien personeelsleden. Modern is hij ook, want hij werkt in die tijd al met een elektrische roggedeegmachine.

- 1927 -

Overname door Albertus A. ter Beek

Overname door Albertus A. ter Beek

Zoon Bernard is een echte ondernemer. Hij gaat de boer op om beschuit aan bakkers te verkopen. Aan kruideniers werd toen nog niet geleverd. Rond 1927 is Bernard ter Beek de baas. Die reed per bakfiets van Almelo naar Deventer als hij vond dat het nodig was. Ja, hard werken was en is een echte Bolletje-traditie…

- 1938 -

Beschuit met (oranje) muisjes

Beschuit met (oranje) muisjes

Beschuit met muisjes. Is er iets herkenbaarder en traditioneler in Nederland? Bij een jongetje doen we blauwe muisjes en bij een meisje roze. Wist u dat ‘muisjes’ de afgekorte vorm is van… muizekeuteltjes? Niet zo’n smakelijke gedachte, maar gelukkig gaat het niet om echte keuteltjes. Het zijn gesuikerde anijskorreltjes. Ze bestaan sinds 1872.


Als er een konings- of prinsessenkind geboren wordt, doen we oranje muisjes op onze beschuit. Prachtige, verbroederende tradities die een volk tot een volk maken. Zo ging het al toen prinses Beatrix geboren werd op 31 januari 1938. Heel Nederland at beschuit met oranje muisjes. Haar kleinkind prinses Amalia werd geboren op 7 december 2003. Bolletje vond het natuurlijk net zo leuk als de rest van Nederland, dus maakten we een megagrote rol beschuit. Die stopten we vol met rollen Bolletje Beschuit. We overhandigden hem persoonlijk aan de wachtposten bij de poort van Landgoed De Horsten in Wassenaar, waar het prinsesje der Nederlanden woont, het eerste kind van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het NOS-journaal was erbij en bracht verslag uit. Echte Nederlandse tradities die onlosmakelijk verbonden zijn aan zoiets feestelijks als de geboorte van een nieuw prinsesje!

- 1940 -

De oorlogsjaren

De oorlogsjaren

In de jaren voor de oorlog ging het goed met de bakkerij. Er werd keihard gewerkt en de kwaliteit was uitstekend. Gerard ter Beek wist precies waarom dat nodig was: ‘Kwalitatief zaten we toen al bij de top, want kwaliteit ging mij en mijn broers voor alles. Als je de beste waar levert, komen de klanten vanzelf bij je terug.’ Moeder Ter Beek droeg haar steentje bij en stelde voor dat haar vijf zonen allemaal in de bakkerij zouden gaan werken. Moeders wil was wet…

In de oorlogsjaren maken ze beschuit, brood en banket. De broers zetten groot in op de beschuitproductie door te gaan werken met een elektrische oven en een automatische baklijn met een transportband. Maar ja, de grondstoffen werden steeds schaarser tijdens de oorlog. Toch kregen de Ter Beeks voldoende rantsoenen vetten en suikers. Dat kwam doordat ze voor de oorlog al grote hoeveelheden geleverd hadden, vooral aan ziekenhuizen. De Duitsers baseerden daarop het rantsoen. Vanaf 1944 kon er nauwelijks meer beschuit gebakken worden omdat levering aan de bakkers niet meer mogelijk was. De nieuwe beschuitbaklijn stond stil. Brood en banket kon nog wel gemaakt worden – met het nodige kunst- en vliegwerk.

- 1952 -

De naam Bolletje

De naam Bolletje

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar Bolletje heeft niet altijd Bolletje geheten. Aanvankelijk noemden we ons belangrijkste product gewoon Ter Beeks Eierbeschuit, naar de bakkersfamilie die in de 19e eeuw ons bedrijf oprichtte. Dat bleek een onhandige naam voor het product. Onze beschuit werd vooral verkocht bij bakkers. Die vonden het niet prettig om iets te verkopen met de naam van een andere bakker op de verpakking. In 1952 moest er dus een nieuwe naam komen. Gerard ter Beek en de andere directieleden vonden het heel moeilijk: ‘Mijn broer Jan kwam bij me in de bakkerij. We liepen al pratend langs de band met de bolletjes deeg. Dat beeld zie ik nog zó voor me. Ik zeg ineens tegen Jan: ‘Kiek, doar he’j oewn naam (Kijk, daar heb je je naam).’ Hij zei: ‘Dat is het!’ Toen alle vijf leden van de directie zo ver waren, kreeg een reclamebureau in Enschede de opdracht om het merk Bolletje ‘in de markt te zetten’, zoals dat heet. Dat is buitensporig goed gelukt: de naamsbekendheid van Bolletje is ongeëvenaard hoog in Nederland…

- 1952 -

Ter Beek's Eierbeschuit

Ter Beek's Eierbeschuit

Hoe maak je duidelijk dat jouw beschuit de lekkerste is als er nog honderd andere merken zijn? Je noemt hem Ter Beek’s Eierbeschuit. Omdat er eieren, véél meer eieren in zitten dan in andere beschuit. Logisch of niet?

- 1954 -

Verhuizing naar de Turfkade

Verhuizing naar de Turfkade

In 1954 verhuist Bolletje naar het huidige fabriekspand aan de Almelose Turfkade. De bakkerij is een fabriek geworden, Bolletje is de laatste Nederlandse beschuitbakker die fabrikant wordt. Er zijn rond die tijd twintig beschuitfabrieken in Nederland. Vijf jaar later is Bolletje marktleider…

- 1961 -

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek werd al gegeten door de oude Egyptenaren. De Romeinse soldaten aten het ook omdat het zo voedzaam is. In Nederland was ontbijtkoek vroeger een luxe product, iets voor rijke mensen. Dat kwam door de dure kruiden uit het verre oosten die er in zaten. Bolletje maakt sinds de jaren ’60 zijn ontbijtkoek van roggebloem, water en suikerstroop. De mensen zeggen dat het de smeuïgste en zachtste ontbijtkoek van Nederland is. Wij van Bolletje zijn het daar mee eens!

- 1962 -

Speldjes

Speldjes

In de jaren zestig spaarden veel mensen speldjes. Je kon ze bewaren in een album met een witte schuimrubberen vulling met rijen gaatjes. In 1962 begon Bolletje ook met speldjes. We hadden onder andere het Bolletje-bakkertje, het brutale Bolletje-jochie, getekend door Volkskrant-tekenaar Wim Boost, en het volkswagenbusje met daarop de tekst ‘Bolletje Eierbeschuit’. Bij een rol beschuit zat één waardebon. Je kreeg die mooie speldjes niet zomaar. Je kon ze krijgen voor drie waardebonnen en zo’n prachtig ouderwets dubbeltje. En dan alleen in de winkel of ‘aan de Bolletje-auto’… Je moest er dus wat voor over hebben, maar dan kon je in het speelkwartier ook eindeloos bezig zijn met ruilen. Wat een jeugdsentiment!

- 1963 -

Pretzels

Pretzels

In 1963 kwam er aan de Almelose Turfkade een belangrijke uitbreiding. Maar liefst 200 nieuwe Bolletjebakkers kwamen erbij. Zij gingen vanaf toen pretzels maken, zoute krakelingen, in de vorm van een knoop gebakken, en pretzel sticks, zoute stokjes. Oorspronkelijk komen de pretzels uit Europa waar ze Brezel (Duits) of Kringlor (Zweeds) heten. Maar in Amerika zijn ze pas echt populair… Vaak kun je ze daar in kraampjes op straat kopen. Bolletje richtte voor de pretzelbakkerij een aparte NV op met Bachman Holland NV. Het Amerikaanse moederbedrijf Bachman Bakeries Corporation is de grootste pretzelfabrikant ter wereld. Ze maakten in 1963 al meer dan tien miljoen pretzels per dag!

Ik wil Bolletje!

Website by Smaac & The Cre8ion.Lab