De belangrijkste Bolletje
momenten op een rij!

- 1940 -

De oorlogsjaren

De oorlogsjaren

In de jaren voor de oorlog ging het goed met de bakkerij. Er werd keihard gewerkt en de kwaliteit was uitstekend. Gerard ter Beek wist precies waarom dat nodig was: ‘Kwalitatief zaten we toen al bij de top, want kwaliteit ging mij en mijn broers voor alles. Als je de beste waar levert, komen de klanten vanzelf bij je terug.’ Moeder Ter Beek droeg haar steentje bij en stelde voor dat haar vijf zonen allemaal in de bakkerij zouden gaan werken. Moeders wil was wet…

In de oorlogsjaren maken ze beschuit, brood en banket. De broers zetten groot in op de beschuitproductie door te gaan werken met een elektrische oven en een automatische baklijn met een transportband. Maar ja, de grondstoffen werden steeds schaarser tijdens de oorlog. Toch kregen de Ter Beeks voldoende rantsoenen vetten en suikers. Dat kwam doordat ze voor de oorlog al grote hoeveelheden geleverd hadden, vooral aan ziekenhuizen. De Duitsers baseerden daarop het rantsoen. Vanaf 1944 kon er nauwelijks meer beschuit gebakken worden omdat levering aan de bakkers niet meer mogelijk was. De nieuwe beschuitbaklijn stond stil. Brood en banket kon nog wel gemaakt worden – met het nodige kunst- en vliegwerk.

Ik wil Bolletje!

Website by Smaac & The Cre8ion.Lab